Jdi na obsah Jdi na menu

FASCIE V POHYBU

11. 1. 2017
article preview

 

Pojivová tkáň, předmět současných vědeckých výzkumů, je bílá hmota s rozdílnou mírou pružnosti a strukturou vláken připomínající hustou pavučinu. Propojuje a zároveň rozděluje tělo na funkční jednotky, formuje jeho celkovou strukturu a tvar.

Tato hmota je součástí všech tělesných soustav a nazývá se - fasciální síť.

Jednou z charakteristik fasciální sítě je, že se neustále mění a přizpůsobuje v závislosti na individuálních požadavcích našich těl a gravitace.

Na fyzické stresy (zvýšená zátěž) reaguje produkováním materiálu, jehož úkolem je posílit stabilitu těla.

Nadměrná produkce tohoto materiálu snižuje pružnost fasciální sítě a následně pohyblivost. Snížení pohyblivosti těla negativně ovlivňuje jeho vyvážení, pohybovou koordinaci a vůbec celkové fungování organismu, včetně dýchání, trávení, jeho psychické a emocionální kapacity.

Dr. Ida Rolf (Švýcarsko) ve své teorii poukazovala na úzký vztah pojivových tkání a zemské gravitace. Fasciální síť považovala za "orgán tvaru". Byla přesvědčena, že pro každého z nás existuje optimální přirozené vyvážení těla, které umožňuje zdravé fungování těla v interakci s gravitací. Narušení tohoto vyvážení vlivem vnitřních nebo vnějších faktorů vyvolává vnitřní stres a závažné napětí v organismu.

Pojivové tkáně a jejich funkce v lidském organismu jsou v současnosti předmětem nejnovějších výzkumů. 

Fasciální síť je třeba udržovat pružnou, tak, aby její uspořádání pomáhalo tělu pracovat lehce a optimálně

              KOMBINACE METODY PILATES A SPECIFICKÝCH CVIČENÍ ("VÁLCOVÁNÍ") PŮSOBÍ OPTIMÁLNĚ PRÁVĚ I PRO REGENERACI FASCIÁLNÍ SÍTĚ.         

POMALÝM   ROLOVÁNÍM  KONKRÉTNÍCH ČÁSTÍ TĚLA PO PEVNÉM VÁLCI UVOLNÍME FASCIE.

         Základem cvičení pro uvolnění fasciální sítě je jednak protahování (NEJLÉPE  PIR - postizometrická relaxace), a potom používání válce k postupné tlakové "masáži", kterou je vytlačena tekutina z fascie tak, aby mohla "nasát" novou tekutinu a ve větším množství (princip "vyždímání a nasátí houby").

Pravidelné cvičení vede ke zvětšení pružnosti fascie, tím k větší ohebnosti,  pohyblivosti, elasticitě svalů a připravuje tělo na pohybovou zátěž. Předchází zraněním a hlavně pomáhá často odstranit bolesti ve svalech a v zádech, tím, že uvolněné fascie neomezují rozsah svalové kontrakce, tím pádem snižují tah na vazivové úpony kloubů. Zároveň je třeba si uvědomit, že fasciální tkáň je složena cca ze 70% z vody, tedy je ke cvičení stěžejní dodržovat pitný režim a dodávat organismu dostatečné množství vody.

PŘIJĎTE SI VYZKOUŠET! ROZHODNĚ POCÍTÍTE PŘÍNOS PRO VAŠE TĚLO!!!

Poslední fotografie

Mail list


Statistiky

Online: 13
Celkem: 980569
Měsíc: 8891
Den: 660